Athena

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vedeli ste toto o Biblii?

podklady na prejav Zuzky Svrčkovej - ako inak sa dá vnímať Kniha kníh, čo tam v skutočnosti je...
Biblia inak
 
            Biblia kedysi vyzerala takto (tresnúť na stôl obrovskú knihu – poslucháči sa prebudia:) ), dnes už môže vyzerať aj takto (ukázať mobil). Technický pokrok nám umožňuje ľahší prístup k informáciam, ale...
...Kto z vás ešte nikdy nepočul o Biblii? (asi nikto nezdvihne ruku: „Nikto“, ak hej: „zaujímavé, to si asi chýbal 1. mesiac 1. ročníka na literatúre“)
((otázka do publika) ..... už si niekedy počul(a) o Biblii?)
- Biblia je najznámejšia kniha sveta (preložená do 98% jazykov na svete) - ani ateista sa nevyhne zmienkam o nej.
            Vážená pani profesorka, milý spolužiaci
Rokmi vznikli o Biblii mnohé fámy, dnes dva z týchto zaužívaných názorov vyvrátim!
 
1.      Boh Starého zákona je krutý, neodpúšťajúci, nemilosrdný...
ale  Boh Nového zákona je  už milujúci, láskavý, milosrdný...
 
- neviem, kto s týmto striktným rozdelením prišiel ako prvý, ale určite ani jednu časť Biblie nedočítal do konca.
V SZ sa určite nedopracoval k Žalmom, pretože takmer každý hovorí o láske, či milosti Božej, napr. v Žalme 136 je každá druhá veta: Jeho milosť trvá na veky – aké kruté?
Bez povšimnutia asi tiež ostali oslovenia (ktorými Boh oslovuje ľudí): červíček, miláčik, synovia..., ktoré boli už vtedy, rovnako ako dnes asi náznakom hnevu, alebo nemilosti, čo?
            V NZ pre zmenu prehliadol verše ako: Kto kazí chrám Boží, toho skazí Boh (1 Kor), alebo: Mne patrí pomsta, ja odplatím. A zase: Pán si bude súdiť ľud. (Hebr., alebo Rim.)...
 
 - Boh SZ a Boh NZ je ten istý Boh a teda Boh SZ nemôže byť protikladom k Bohu NZ, je stále rovnaký – všetky verše treba pozorovať v kontexte a tak zistíte, že Boh je odpúšťajúci, ale zároveň spravodlivý...
 
(ďalšia fáma je:)
2.      Biblia nehovorí o sexe!?
 
- 1 kazateľ raz povedal: „ Sex a peniaze sa v Biblii spomínajú tak často, až nechápem, ako sme ich dokázali vynechať z našich kázní.“
 
 - Hneď v prvej kapitole sa hovorí: Ploďte a množte sa... (bez sexu?) v 2. kapitole sa hovorí, že Muž priľne k svojej žene a budú jedným telom. – nie je to náhodou sex?
Nemuseli by ste čítať dlho ani na to, aby ste našli zmienky o homosexualite, dokonca o styku so zvieratami – samozrejme posledné 2 spomínané sú odsudzované.
Biblia však hovorí o sexe aj kladne, veď ako inak by tam mohla byť erotická kniha?
Dobre počujete erotická – volá sa Veľpieseň, alebo Pieseň piesní.
V nej Šalamún a jeho milovaná striedavo opisujú nie len telesné krásy (samozrejme je to symbolické, opisné...), počúvajte:
 
       „Vyzliekla som si sukňu, prečo ju znova obliekať“     (Pies 5:3)
       „Tvoje dva prsníky sú ako dve mláďatá, gazelie dvojčatá.“     (Pies 7:4)
       „Pomyslel som si: Vyjdem si na palmu, zmocním sa jej kvetných strapcov. Nech sú
        tvoje ňadrá strapcami hrozna a vôňa tvojho dychu ako vôňa jabĺk.“     (Pies 7:9)
 
 
                        Je ešte mnoho fám, ktoré by som mohla vyvrátiť podobne, ale odporúčam, aby ste si na najznámejšiu knihu sveta vytvorili vlastný názor a prestali len slepo veriť
svojmu okoliu, či kritikom,  ktorí okolo Biblie nešli ani v knižnici.
                                                                       Ďakujem za pozornosť.

Literatúra | stály odkaz

Komentáre

  1. Biblia ako?
    Aj bibliu napisali iba ludia sice z vnuknutia Bozieho... Celkom som nepochopil co je na tych vyrokoch take zvlastne? Sex je prave podstatou rodiny a o rodinu v krestanstve ide. A tiez ten protiklad Boha v SZ a NZ? Vysvetlujes tu tezu ktorej aspon dufam kazdy krestan rozumie.
    publikované: 16.12.2007 21:32:42 | autor: lukasini (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ale prečo o Biblii vedia zäčša len kresťania???
    Kresťania o Biblii vedia, to áno, ale ostatní o nej vedia možno tak z hodín literatúry (ak ich to veľmi nezaujíma). A na hodinách literatúry sa učíme kritikmi dané myšlienky, takže tento názor môže byť pre nekresťanov niečím atypickým, dokonca šokujúcim. Ja len chcem pomáhať držať otvorené oči tým, ktorí si prajú vidieť. Preto zverejňujem aj takéto veci.... veď ja sama som o tom vedela tak málo...
    publikované: 16.12.2007 21:45:36 | autor: athena (e-mail, web, autorizovaný)
  3. suhlas
    trochu zvlastne ponatie ale mne celkom blizke myslienky. Len by som dodal, ze Biblia je vedecky presná...veeelmi dávno písala o tom, ze Boh prebýva nad okruhom zeme, alebo, že vešia zem n ničom :-)) mnohé vykopávky potvrdili jej presnosť no a ozaj prečo hovoríme o Bohu a nespomíname jeho meno?? No a koment k tomu, že ju písali ľudia: áno...je však zaujímavé, že si neodporuje,,,a to je fakt
    publikované: 16.12.2007 23:17:52 | autor: ikopanicky (e-mail, web, autorizovaný)
  4. že si neodporuje?
    stačí si zobrať hoci aj štvoricu evanjelistov z Novej Zmluvy, či ak chceme tak Nového Zákona, čítať a dávať pritom pozor. Myslím, že súdny človek tam nájde toľko rozporov... až je to divné, že napriek stáročiam prepisov, úprav, prispôsobovania sa vôbec mohli tieto rozpory zachovať. Ba čo zachovať.Ako vôbec mohli vzniknúť, keď samotné odborné cirkevné kruhy dnes priznávajú, že pravdepodobní evanjelisti veľkú časť prameňov čerpali od seba navzájom - synoptické evanjeliá Marka, Matúša a Lukáša a tiež s ohľadom nato, že to čo máme dnes k dispozícii sú vlastne iba preklady prekladov rekonštruovaného Nového slova zozbierané do štyroch veľkých kódexov obsahujúcich pôvodne údajne celý Nový zákon. Boli vytvorené v 4. a 5. storočí, z ktorých sa údajne iba Sinajský zachoval celý. Aj podklady týchto boli vlastne iba znovuvytvorené, keďže pôvodné evanjeliá, autografy sa v 2. storočí stratili. Ako však vyplýva aj z úvodných pasáží niektorých vydaní prekladov Nového zákona, ani pôvodné evanjeliá neboli vytvárané pravdepodobne Ježišovými súčasníkmi, ale boli upravenou zbierkou toho, čo sa tradovalo ústnym podaním. to je teda aj o tej vedeckej presnosti. kto niekedy hral tichú poštu, vie o čom hovorím.
    publikované: 18.12.2007 07:52:32 | autor: avar (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Komentár autorky ku komentárom ;) hotové psycho..... ale autorka chcela...
    Postrehy ku komentárom:

    nechcem byť hnusná, ale aj keď sa tu tváriš ako neviem aký znalec vôbec nič nevieš o prekladoch, či odpisoch. Ak si sa niekedy dočítal až k Zjaveniu Jána , kde sa v závere píše toto: Ja dosvedčujem každému, kto počuje prorocké slová tejto knihy: Ak k nim niekto pridá, tomu Boh pridá pliagy opísané v tejto knihe.
    Ak niekto vezme niečo zo slov tejto prorockej knihy, tomu Boh vezme podiel na strome života a zo svätého mesta, opísaných v tejto knihe!
    a nie len, že prvý kresťania mali veľkú úctu k predčítaniu textov, ale tak isto mali dnešným ľuďom neznámu úctu, bázeň... aj k prepisovaniu textov a dalo by sa povedať, že mali až taký veľký strach z toho čo by sa im mohlo stať, keby pomenili slová (nie význam stačí napísať synonymum) v texte že tieto slová ktoré boli písané pôvodne pre Zjavenie Jána aplikovali na všetky odpisy.
    Nie len skutočnosti ktoré sa dokázali počas bádania a vedeckých výskumov a v Biblii sa už dávno spomínali sú jasným znakom o jej pravdivosti(ako boli spomínané veci, že zem Boh prebýva nad okruhom zeme, alebo, že vešia zem na ničom, ale aj prechod cez červené more – vykopávky...), ale hlavne o tom, že Biblia nie je obyčajná kniha ale aj to, že mnohé stáročia (dnes už môžeme povedať aj tisícročia) boli prenasledovaní nie len úprimne veriaci kresťania, ale aj samotná Biblia bola pálená, ničená, zakazovaná... a predsa je ešte aj dnes tu – no predstavte si, že by takto pálili Hamleta, alebo by kvôli nemu tak prenasledovali, no kto by už dnes o tej knihe čo i len počul? Teda nemám nič proti ujovi Shakespearovi, ale aj on čerpal námety aj odtiaľto a pevne si stojím za názorom, že pri takomto zaobchádzaní by sme jeho knihy, hry nepoznali, ale o Biblii aj tak už počul každý.
    Ďalej štvorica evanjelistov – Ján hovorí o úplne iných zážitkoch ako ostatní 3 evanjelisti, takže tohto pána by som hneď na začiatku vylúčila. Ďalší 3, tak keby si už bol/a v tom taký/á zbehlý/á, tak vieš, že každý po 1. písal pre iných ľudí a tak isto aj sám bol niekto iný, jeden písal pre pohanov iný pre židov, ale každý písal predovšetkým zo svojho uhla pohľadu keď pred teba položím knihu, ty ju vidíš napr. spredu, pekne nadpis, obrázok..., ale ten čo bude sedieť po tvojej pravici už nevidí ten pekný obrázok, čo ty ale môže vidieť napr. zažltnuté a ochytané stránky a tak isto každú tú situáciu každý človek vníma a prežíva osobite (to tvrdia aj dnešní psychológovia) inak Lukáš bol napr. lekár a Matúš colník, čo mali títo dvaja v rozmýšľaní a vnímaní tak veľmi spoločné?. Ak ide o niektoré štatistické údaje, pozrime si vtedajšie zvyky a možnosti a potom sa oháňajme, pretože všetky počty nie sú presné, sú robené len odhadom, alebo je tiež celkom možné, že šlo o 2 odlišné udalosti.
    Ale prečo sa zaoberať iba NZ? SZ je predsa starší a teda v ňom mohlo vzniknúť aj viac chýb nie? dokonca je knihou aj iného náboženstva, ale keďže v počiatkoch tieto 2 „náboženstvá“ úzko súviseli aj odpisy sa robili podobne dnešní prekladatelia sa snažia vrátiť k najstarším odpisom a teda zminimalizovať všetky pochybnosti a preto aj ekumenický preklad nevychádza len z gréčtiny ako niektoré dovtedajšie preklady, ale vychádza z pôvodných jazykov. Musím povedať, že veľmi obdivujem týchto ľudí, korí si na to trúfli, pretože je to obrovská zodpovednosť a oni musia zvažovať každú maličkosť, lebo jazyk sa skutočne vyvíja
    a aj zložitejšie veci musia byť ľahšie pochopiteľné.
    Čo sa týka ústneho podania, skutočne spočiatku evanjelia (nie listy) boli iba rozprávané medzi ľuďmi ale po Ježišom predpovedanom páde Jeruzalema uznali, že by bolo vhodné tieto veci aj spísať a tak vzniká pravdepodobne 1. evanjelium a to Markovo, ale už okolo roku 75-100 boli napísané všetky.
    Ešte k tým odpisom a dokonca aj tomu prečo nevyslovujeme Božie meno, židia z ktorých vzišli prví kresťania mali voči Bohu takú úctu, že si nedovolili Božie meno povedať ani v modlitbe dokonca ani v predčítaní Božieho Slova (alebo tóry), keď bolo niekde napísané (nám možno známe) JHVH = Jahve/Jehova (v hebrejčine nemali samohlásky), tak prečítali adónaj (=Pán), v niektorých prekladoch sa dá dokonca aj v slovenčine rozlíšiť kedy bolo použité JHVH v Biblii a kedy aj v samotnom texte sa nachádza adónaj (JHVH je prekladané ako Hospodin, teda niečo ako hospodár nad všetkým, alebo tak nejak sa to dá vysvetliť, nájdite si v starom slovníku, ale adonaj je prekladané ako pán, tak tomu dali prekladatelia rozdiel) A keď si už netrúfli vysloviť Božie meno, lebo sa báli že Ho znesvätia, ako by si dovolili meniť jeho slová, keď ich sám pred tým varoval
    publikované: 09.01.2008 18:23:32 | autor: athena (e-mail, web, autorizovaný)
  6. klobuk dole athena
    ...k tomu by som chcel dodat len jedine...absolutne suhlasim. Zaujimava je aj kniha: A Biblia ma predsa pravdu od W. Kellera, kde sa prave rozobera jej presnost, hlavne ta archeologicka...je smutne, ze boli ludia paleni na hranici prave koli tomu, ze hovorili, co sa v biblii ozaj pise...a je to tak dodnes...i ked nie vsade doslovne, ale prenasledovanie uprimnych veriacich tu donedavna bolo a este len pride...
    publikované: 10.01.2008 11:18:08 | autor: ikopanicky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014