Athena

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Noc v Lisabone - E. M. Remarque

dajake moje poznamky z toho, co som precitala
Na ulici sa stretnú dvaja emigranti. Schwarz má lístky na loď do Ameriky a dá ich tomu druhému pod podmienkou, že ho vypočuje. Chodia do rôznych krčiem, pretože zatvárajú a oni si musia hľadať inú krčmu a popri tom Schwarz rozpráva svoj príbeh. Jedna dejová línia je v Lisabone a tvorí ju chodenie z krčmy do krčmy. Do tejto línie vstupuje rozprávanie v retrospektíve.
Pred II. svetovou vojnou bol Schwarz v koncentračnom tábore, utiekol, dostal od istého Schwarza pas a nehorázne riskoval, pretože sa vrátil do mesta, v ktorom žil – Osnabrück, aby mohol pozrieť svoju ženu. Odišli spolu do Švajčiarska a do Francúzska. Boli vo Francúzsku, keď vypukla II. svetová vojna. Zatvorili ich do iných táborov. Potom sa našli a utekali spolu.
Francúzsko bolo dobyté za 4 týždne a Helenu, Schwarzovu ženu, hľadal jej brat, nemecký nacista, ktorý nechal Jozefa Schwarza zatvoriť do koncentračného tábora.
Mali len jeden druhého, lásku. Helena mala rakovinu, ale nič mu nepovedala. Ušli spolu do Portugalska (cez Španielsko), dostali víza a Schwarz kúpil lístky na loď. Deň pred odchodom zjedla Helena jed.
Schwarz to rozpráva v nádeji, že ho ten druhý pochopí. Vymenia si pasy, Schwarz mu dá aj Helenin pre jeho ženu. Majú lístky na loď do Ameriky, víza. Schwarz sa chce vrátiť do Nemecka, urobiť niečo dobré – pomôcť vo vojne tým, že sa postaví proti Nemecku. Rozprávač ide do Ameriky, po čase sa so ženou rozvedie, získa lásku k výtvarnému umeniu (ako mali všetci majitelia pasu Schwarz), ide sa pozrieť do Nemecka, Európy. Zdalo sa mu, že vidí predošlého Schwarza, ale nebol to on.
 
  • rozprávačovo meno nevieme
  • je to príbeh o emigrácii, II. svetovej vojne a láske, ktorá sa javí ako niečo, pre čo sa oplatí žiť
 
„Nechcela ísť so mnou. Preto to urobila,“ povedal Schwarz.   „Vydržala do krajnosti,“ povedal som. „Kvôli vám, nevidíte to? Len kvôli vám. Keď vedela, že ste zachránený, odišla.“
Pomáha Schwarzovi ujasniť si to, zmieriť sa s tým, pochopiť. Nevie a nechápe, prečo si jeho žena siahla na život.

Nepovinné čítanie - rozbor | stály odkaz

Komentáre

  1. tak toto bola naozaj
    skvelá kniha...
    publikované: 04.11.2007 17:14:35 | autor: Lenusa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Remarque Rules...
    Knihy od Remarqua su asi najlepšie literárne diela aké poznám. Keď som čítal Troch kamaratov alebo Nebo nepozná vyvolených vždy som sa výborne odreagoval od dnešných filmov a serialov kde všetko končí dobre a každý je štastný.
    publikované: 05.11.2007 14:41:35 | autor: myro (e-mail, web, autorizovaný)
  3. milujem ho
    Remarque je úžasný, dá sa pri ňom zabudnúť na náš svet. V jeho knihách je toľko životných právd až je to neuveriteľné
    publikované: 21.06.2008 14:14:24 | autor: hagnes (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014